Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Δημιούργησαν καρδιακό ιστό από κύτταρα δέρματος

Ισραηλινοί επιστήμονες δημιούργησαν καρδιακό ιστό από κύτταρα δέρματος



Ισραηλινοί επιστήμονες δημιούργησαν καρδιακό ιστό από κύτταρα δέρματος




Για πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής οι επιστήμονες κατόρθωσαν να μετατρέψουν κύτταρα δέρματος σε υγιή κύτταρα του καρδιακού μυός. 

Το επαναστατικό πείραμα πραγματοποιήθηκε από ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Rambam στη Χάιφα, υπό την καθοδήγηση του δόκτωρος Λιόρα Γκεπστέιν. 

Οι ειδικοί έχουν εναποθέσει υψηλές προσδοκίες σε αυτή τη μελέτη, η οποία θα βοηθήσει, όπως πιστεύουν, όχι μόνο ασθενείς με καρδιακή νόσο. 

Δυνητικά η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του διαβήτη και των ασθενειών του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως η νόσος του Πάρκινσον.

 

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ως αρχικό υλικό κύτταρα του δέρματος δύο ηλικιωμένων ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια. 
Από αυτά τα δείγματα σε συνθήκες εργαστηρίου κατόρθωσαν να αναπτύξουν υγιή μυϊκό ιστό της καρδιάς, τον οποίο οι ερευνητές μεταμόσχευσαν σε ζώα. 

Ο μεταμοσχευμένος ιστός προσαρμόστηκε, τα κύτταρά της αποδείχθηκαν σε θέση να αλληλεπιδρούν με επιτυχία με τα κύτταρα της καρδιάς, ενώ ο ζωντανός οργανισμός δεν άρχισε να τον απορρίπτει ως ξένο. 
Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά. 
Διότι θεωρητικά, εάν μεταμοσχευτεί ένας καλλιεργημένος ιστός στον ίδιο το «δότη», τότε δεν πρέπει να υπάρξουν κατ’ αρχήν απορρίψεις.
Σχετικά με το μέλλον της θεραπευτικής μεθόδου του μίλησε ο γιατρός Γκεπστέιν στη «Φωνή της Ρωσίας»:
Στην παρούσα μελέτη εξετάσαμε τη δυνατότητα μετατροπής των κυττάρων του δέρματος σε ηλικιωμένους και πολύ άρρωστους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια σε υγιή ιστό της καρδιάς. 

Τα δείγματα των κυττάρων του δέρματος τα επαναπρογραμματίσαμε ώστε να αναπτύξουμε κύτταρα iPS, μετά από τα οποία τα βλαστικά κύτταρα που προέκυψαν τα μετατρέψαμε σε κύτταρα της καρδιάς. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός πως τα ίδια τα κύτταρα της καρδιάς ήταν των ασθενών ήταν πολύ φθαρμένα, λόγω της καρδιακής νόσου, τα νέα κύτταρα της καρδιάς, που προήλθαν από κύτταρα δέρματος ήταν απολύτως υγιή και ως προς τη δομή ταίριαζαν με κύτταρα της καρδιάς νεογέννητων.

Ο Λιόρ Γκεπστέιν είναι πεπεισμένος ότι εάν η μέθοδος περάσει όλες τις απαραίτητες δοκιμές και ελέγχους, τότε το εργαστήριό του θα λάβει χρηματοδότηση για την ανάπτυξή της και μέσα σε 5-10 χρόνια θα είναι δυνατό να προχωρήσουμε σε κλινικές δοκιμές.

Ένα από τα σημεία κλειδιά είναι το ζήτημα της ασφάλειας της θεραπείας με τη χρήση των κυττάρων iPS. Ίσως τα δεδομένα κύτταρα να μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου και γι’ αυτό πρέπει πρώτα να πειστούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί και ότι από αυτή την άποψη, αυτή η θεραπεία είναι απολύτως ασφαλής. 
Επίσης πρέπει λεπτομερώς να παρακολουθήσουμε την ικανότητα των νέων κυττάρων να λειτουργήσουν και να αναπτυχθούν μετά τη μεταμόσχευση.


Γιούλια Mονάχοβα

ΠΗΓΗ   Φωνή της Ρωσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγωστες

free counters

Ημερολογιον 2013

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"